Deze week viel mijn oog op twee artikelen in Trouw. Het eerste was getiteld “Bill Gates en Britten gaan malaria te lijf met megafonds”, over het feit dat overheden niet genoeg budget hebben voor ontwikkelingssamenwerking en daarom graag privaat geld willen gebruiken. Bij mijn eigen werk merk ik dat ook; steeds meer van onze projecten worden gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation. Dit verschijnsel wordt filantrokapitalisme genoemd.
Het tweede artikel ging over belastingontwijking in de Europese Unie. “Wie een Ikea-kast koopt, werkt mee aan belastingontwijking”, is de stelling van Europarlementariër Paul Tang. Grote bedrijven als Apple en Google sluizen hun winst weg naar belastingparadijzen. Nederland is aantrekkelijk voor grote bedrijven door lage zakelijke belastingen, aldus deze gids.
Waarom is het een probleem dat bedrijven hun belasting niet betalen? Het Oxfam rapport An Economy for the 1% noemt belastingontwijking als belangrijke oorzaak voor de grote ongelijkheid in de wereld. De productie van bedrijven als Apple vindt steeds meer plaats in ontwikkelingslanden. Hiermee profiteren ze dus van het onderwijs en de gezondheidszorg in deze landen. Maar ze dragen hier niet aan bij via belasting. In plaats daarvan betalen ze hun arbeiders een hongerloontje en sluizen geld weg naar belastingparadijzen zodat ze er hun eigen kas mee kunnen spekken.
Almost a third (30%) of rich Africans’ wealth – a total of $500bn – is held offshore in tax havens. It is estimated that this costs African countries $14bn a year in lost tax revenues. This is enough money to pay for healthcare that could save the lives of 4 million children and employ enough teachers to get every African child into school. (Oxfam, 2016)
Bij het eerste verhaal over Bill Gates is de lezer misschien geneigd om te denken: Wat een gulle man, hij is dan wel rijk maar hij gebruikt zijn geld in ieder geval goed. Ten eerste valt het met die gulheid wel mee. In dit malariafonds gaat 1 miljard dollar en het vermogen van Gates is 79 miljard. Dat is ongeveer hetzelfde als wanneer ik 60 euro zou weggeven van mijn 5000 euro op de bank.
Maar wat belangrijker is, is de manier waarop dit geld überhaupt bij deze machtige bedrijven terecht is gekomen. Het huidige economische systeem is er helemaal op ingericht om de rijken nog rijker te maken. De rijkste 62 individuen van de wereld hebben nu net zoveel geld als de armste helft van de wereldbevolking en deze ongelijkheid groeit in rap tempo. Dit is ook wat Thomas Piketty schrijft in zijn boek Capital in the Twenty-First Century (overigens nog niet gelezen). Het feit dat er arme mensen zijn is geen toeval; het is een direct resultaat van het neoliberalisme waarmee Gates en consorten rijk zijn geworden. En filantrokapitalisme gaat dit systeem niet op de schop gooien. Jaap Tielbeke merkt op in de Groene Amsterdammer:
De rijkdom van de filantropen en de onrechtvaardigheden die ze bestrijden zijn beide uitwassen van hetzelfde economische systeem. Gates en Zuckerberg zullen de hand die hen voedt niet bijten: met dezelfde mentaliteit die hun rijk heeft gemaakt, willen zij de armoede van anderen verlichten.
De invloed van de Bill & Melinda Gates Foundation op projecten in de landbouw is goed te merken. De focus verschuift van kleinschalige boeren naar het bedrijfsleven, met de aanname dat verbeteringen in de markt zullen leiden tot een beter leven voor de boeren. Kwesties als gender equality en het bereiken van de allerarmsten raken op de achtergrond. Ik denk dat een democratisch gekozen overheid het aangewezen instituut is om geld te investeren in zaken als gezondheidszorg, onderwijs en voedselzekerheid. Op die manier wordt het algemeen belang gediend, en niet de portemonnee en het ego van een bevoorrechte minderheid.
Referenties
- Oxfam (2016) An Economy For the 1%
- Tielbeke, J. (2015) Zonder rijkdom, geen mecenas. De Groene Amsterdammer
- Cartoon from otherwords.org
Ken je de “The fable of the bees, private vices, public benefits” van Bernard Mandeville? Moet je eens lezen. Op Wikipedia bijv. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Fable_of_the_Bees
Groet, oom Jan
Beetje kort door de bocht. Als een uitvinder zoiets als een nieuw communicatiemiddel op de wereld zet dan mag hij daarvoor rijkelijk beloond worden. Het probleem ligt eerder bij de politiek dan bij Gates, vind ik.