Na een acceptabel warme dag zit ik in de trein te genieten van het boerenlandschap tussen Ede en Amersfoort. De oranje avondzon zakt langzaam richting horizon. In de lucht zie ik opvallend veel luchtballonnen drijven. Het moet ook wel fijn zijn om de drukte even letterlijk te overstijgen en een ander perspectief te krijgen op je dagelijkse omgeving. Wubbo Ockels, die nog iets hoger vloog en vanuit de ruimte naar de aarde keek, raakte diep doordrongen van de noodzaak om onze planeet te beschermen: “We zijn nu echt waar we zijn: op een prachtige planeet, waar we niet zonder kunnen. We zijn allemaal astronauten van het Ruimteschip Aarde.” (AD.nl)
De mensheid is nog niet klaar met het verkennen van nieuwe gebieden. Vorig jaar is het project Mars One gestart. In 2024 wil dit project de eerste mensen naar Mars sturen om daar permanente bewoning te beginnen. Hoe futuristisch het ook klinkt, de techniek is beschikbaar en de plannen van Mars One zijn zeer concreet.
Ik vind het geen gek idee om op zoek te gaan naar een andere planeet want zoals het nu gaat hebben we de aarde over een paar honderd jaar wel opgemaakt. We verbranden fossiele brandstoffen in een suïcidaal tempo omdat de economische trein moet blijven rijden. We weten precies welke activiteiten ons klimaat in de war brengen, maar kennis kan geen verschil maken als het niet wordt omgezet in beleid.
Wat mij brengt op het onderwerp koeien. Als ik futuristisch word over mijn eigen leven, komen er standaard wel een paar koeien voor in dat plaatje. Heel romantisch, in een weitje met een geurige berg hooi en een boom waaronder ze hun siësta kunnen houden. Maar ik weet niet of ik deze droom ooit ga realiseren, want veeteelt heeft op verschillende manieren negatieve invloed op het milieu. In Europa is de sector verantwoordelijk voor 10% van de uitstoot van broeikasgassen. Dit komt vooral door de productie van rundvlees en zuivel. Een ander aspect is de ophoping van stikstof door overbemesting. Ook de biodiversiteit wordt door het veranderde landgebruik steeds kleiner.
Klimaatverandering veroorzaakt nu al honger, doordat weerspatronen steeds extremer worden: meer droogtes en meer overstromingen. Oxfam voert actie om de grote voedselproducenten op het matje te roepen voor hun bijdrage aan het klimaatprobleem en hun passieve houding als het gaat om oplossingen. Als Nederlandse consumenten kunnen we de voetafdruk van de landbouw verkleinen door minder vlees en zuivel te eten dan de buitensporige (ongezonde) hoeveelheden die we nu met ons allen verstouwen.
Donderdag is het Environment Day. Laten we die vieren nu het nog kan. En als we uiteindelijk toch op Mars terechtkomen, wil ik graag een klein marskoetje in onze achtertuincapsule.
Leestip: The Protein Puzzle, PBL Netherlands Environmental Assessment Agency, 2011.