Binnenkort gaat Freddy weer een tijdje naar Kenia om verder te gaan met zijn onderzoek. Bij het plannen hiervan ontdekten we dat het nog erg onrustig is in het land, met eergisteren nog een bomaanslag op een markt in Nairobi.
In september vorig jaar was er een aanslag in de Westgate Mall die veel internationale aandacht kreeg. Deze aanslag werd opgeëist door Al-Shabab (‘de jeugd’), een islamistische militante groep uit Somalië die daar met de overheid vecht om de macht. Er is een vredesmacht van de African Union in Somalië, waar Keniaanse troepen op het moment een groot deel van uitmaken. Dit is waarom Nairobi het doelwit was; terroristische aanslagen zijn het laatste middel van Al-Shabab, dat inmiddels geen strategische steden meer in handen heeft.
De vraag is hoe de Keniaanse overheid kan reageren op deze terreurdreiging. De controle aan de grens is zwak, en ook in Nairobi zelf kunnen terroristen zich schuil houden. Bovendien kunnen jonge Keniaanse moslims radicaliseren en zich aansluiten bij Al-Shabab. Destijds was de hoop dat de reactie van de bevolking en de overheid beheerst zou zijn, en binnen de regels van de rechtsstaat. Het lijkt erop dat dit niet gelukt is.
Vorige maand is een Moslim geestelijke vermoord, een controversiële man die volgens de VN recruteerde voor Al-Shabab. Er is een grote kans dat dit een actie was van de Anti-Terror Police Unit, een onderdeel van de Keniaanse veiligheidstroepen dat gefinancieerd wordt door de UK en de US. De Keniaanse overheid ontkent dit. Hierna heeft de politie in Nairobi duizenden mensen vastgezet om hun identiteit te controleren: Somaliërs, moslims, iedereen die in de verdachte wijken woont.
Al-Amin Kimathi, een Keniaanse mensenrechtenactivist, denkt dat deze hardhandige aanpak een averechtse uitwerking zal hebben. Jongeren die onschuldig worden opgesloten en horen dat het Keniaanse leger zonder rechtsgang mensen executeert, zijn natuurlijk heel gevoelig voor de propaganda van terroristen. En dan is de cirkel weer rond en heeft Al-Shabab precies gekregen wat het wilde.
Het lijkt Afghanistan wel. Toch is niet-gaan geen optie als je je inzet voor een betere wereld, toch?