Een blog met flaporen vandaag, na een olifantastische ervaring. Een tijdje geleden zagen wij Ahmed de olifant, die leefde van 1919–1974 in het noorden van Kenia. Omdat hij enorm grote slagtanden leek te hebben, waren dierenbeschermers bang dat hij een aantrekkelijke prooi was voor stropers. Daarom kreeg hij presidentiële bescherming van Kenyatta (vader van de huidige president). Uiteindelijk stierf Ahmed een natuurlijke dood. Toen hij werd gevonden, bleek dat zijn slagtanden niet zozeer groot waren, maar dat die suggestie was gewekt doordat hij zelf niet zo groot was.
Hoewel olifanten al decennia lang beschermd worden, worden er juist de laatste jaren weer meer olifanten gestroopt. De illegale handel in ivoor is de belangrijkste bedreiging voor olifanten. Hiermee is het een probleem dat verder gaat dan Afrika. Vanuit Kenia wordt illegaal ivoor meestal naar China gesmokkeld.
Vandaag zijn we bij de David Sheldrick Wildlife Trust geweest, een organisatie die een weeshuis heeft voor olifantjes. Deze dieren worden gevonden onder verschillende omstandigheden: naast hun dode moeder die gedood is voor haar slagtanden; in een put waar ze in zijn gevallen; gewond of alleen rondzwervend. Als ze 3 jaar zijn, worden ze naar een National Park gebracht, waar ze geleidelijk een familie olifanten zoeken die hen opneemt; een proces dat 5 tot 10 jaar duurt. Het was heel bijzonder om deze grote baby’s van zo dichtbij in de weer te zien.
De man die hier op het moment veel campagne voert voor de olifant, is Jim Nyamu. Hij heeft dit jaar een voettocht gemaakt van Mombasa naar Nairobi, en later van Nairobi naar Masai Mara en Samburu. Deze maand gaat hij zelfs in Amerika lopen. De olifant is ook belangrijk als een flagship species voor het Afrikaanse wild.
De mensen die hun boerderij vlakbij het territorium van olifanten hebben, hebben vaak last van de dieren. Hekken rondom natuurparken zijn niet altijd toereikend om de olifanten op hun plek te houden. Het leefgebied dat een kudde nodig heeft is ontzettend groot, en olifanten kunnen zich natuurlijk moeilijk aan regels houden. Een van de boeren die Freddy heeft geïnterviewd, vertelde dat olifanten vaak komen als de maïs rijp is. Zelf ging hij een keer buiten slapen, om zijn oogst te bewaken, en werd daarbij bijna onder de voet gelopen door olifanten. Vaak wordt er met een groep opgetreden als er olifanten zijn, en worden ze verjaagd met stenen en vuur. Er is dus niet veel liefde tussen de boeren en deze dieren.
Er is duidelijk nog een gapend gat tussen natuurbeschermers (vooral actief in Nairobi) en de mensen die last hebben van de olifanten. Misschien kan deze laatste groep gratis toegang krijgen tot het olifanten weeshuis. Niets is overtuigender dan de dartelende onschuld in de ogen van een baby olifant…
Heel tof
nice!
Mooie foto’s!
Leuk! Dat is weer eens wat anders dan allemaal mega-olifanten ergens ver weg in het wild zien.