Hartelijk dierendag! Vanochtend reden we met al onze bezittingen over de Nederlandse snelweg. De zon ging feloranje op over de polder, waar de mist nog op het gras lag. Op de radio ging het over dieren. De nieuwslezer meldde opgewekt dat tegenwoordig 65% van de melkkoeien een deel van het jaar buiten staan. Dat betekent dus dat 35% van deze koeien hun leven lang opgesloten zitten.
Op een andere zender vertelde een mevrouw vol emotie dat ze duizenden euro’s overhad voor de gezondheid van haar labrador pup, omdat hij goedbeschouwd niet zoveel verschilde van een mens. “U bent ook veganist, begrijp ik?” zei de presentator. Nee, dat niet.
Een groeiend aantal mensen maakt zich wel druk over het feit dat er dieren zijn die alleen bestaan om ons van vlees en zuivel te voorzien. Sommigen maken zich ook zorgen om de grote impact die veeteelt heeft op het milieu, en weer anderen voelen zich aangetrokken door de gezonde associaties die ze hebben bij een veganistisch dieet. Al met al zijn er steeds meer mensen die vegetarisch of veganistisch eten — zie bijvoorbeeld deze recente studie van de Vegan Society in de UK.
Tegelijk is er de afgelopen tijd veel kritiek op diëten die gerelateerd zijn aan het veganisme. Vorige week las ik dat het voedingscentrum waarschuwt voor de gevaren van het dieet ‘The Green Happiness’, omdat er te weinig eiwitten en calcium in zou zitten. Een tijdje geleden was er nieuws over een wetsvoorstel in Italië, waardoor ouders die hun kinderen veganistisch opvoeden een celstraf zouden kunnen krijgen.
Kinderen die veganistisch opgroeien lopen mijns inziens niet meer gevaar op ondervoeding dan andere kinderen. Er zijn voldoende argumenten om juist het tegendeel te betogen. In de meeste gevallen hebben deze kinderen weinig kans op overgewicht en hart- en vaatziekten omdat een gemiddeld veganistisch of vegetarisch dieet minder verzadigde vetten en cholesterol bevat dan een dieet met vlees. Overgewicht is een vorm van ondervoeding die net zo gevaarlijk is als groeiachterstand en ondergewicht. Volgens het Global Nutrition Report dat in juni van dit jaar werd gepubliceerd, neemt het aantal kinderen onder de 5 jaar met overgewicht wereldwijd zoveel toe dat het bijna gelijk is aan het aantal kinderen met een te laag gewicht.
Natuurlijk moet elk dieet gebalanceerd zijn, of dat nu met of zonder zuivel is. De problemen met ondervoeding in Italië kunnen een symptoom zijn van een nieuwe beweging die groeit als (boeren)kool maar nog niet voldoende ondersteund wordt door de reguliere gezondheidszorg. We consumeren immers sinds mensenheugenis al vlees en zuivel, en ons denken is gevormd door het paradigma dat deze producten onontbeerlijk zijn. In zo’n omgeving kunnen ouders die andere keuzes maken bij hun huisarts geen advies krijgen over de voeding van hun kind.
Er is voldoende wetenschappelijk bewijs voor de geschiktheid van een veganistisch dieet, maar nieuwe kennis heeft altijd tijd nodig om door te dringen tot de tekstboeken van opleidingen. In 2003 schreef Joan Sabaté een artikel over de paradigm shift die volgens hem heeft plaatsgevonden als het gaat om de beoordeling van vegetarische en veganistische diëten. De aannames over welke voedingsstoffen essentieel zijn, zijn aan het veranderen:
Plant foods, such as fruits, vegetables, legumes, nuts, and whole grains, provide active substances on which human metabolism is dependent. However, only a few of those to date have been labeled as “essential nutrients.”
Ik denk dat deze paradigm shift op veel plaatsen in de maatschappij nog moet plaatsvinden. We hebben het bijvoorbeeld over ‘vleesvervangers’, maar het lijkt mij logischer om een meer neutrale uitgangspositie te nemen. Of je nu wel of geen vlees en zuivel eet, iedereen moet ervoor zorgen genoeg voedingsstoffen en niet teveel suiker en vet binnen te krijgen. Ik ben van mening dat het wel of niet volgen van een veganistisch dieet niets zegt over iemands algehele gezondheid.
De groeiende populariteit van het veganisme geeft mij de hoop dat de kennis over dit dieet ook breder bekend zal worden. Dokters en diëtisten zullen dan beter in staat zijn om veganisten goed advies te geven. En als we met goede voorlichting meer mensen het vertrouwen geven om te minderen op vlees en zuivel, hoeven er weer minder dieren hun leven of hun kinderen voor ons op te offeren. Dat is pas goed nieuws op dierendag!
He, sinds vorige week ben ik officieel vegetarier:):) mede dank zij jou!! tot snel, liefs Janneke
Een post naar m’n hart :)
Ik ben overtuigd dat plantaardig eten tegenwoordig heel goed is voor een mens, zo niet het beste. Maar om het goed te doen is erg lastig. De huisarts vertelt mij dat mijn vierjarige minimaal 2x per week rood vlees moet eten omdat hij zo wit ziet…
Gek trouwens van het Voedingscentrum: als je zoekt op veganistisch staat er: ‘minder vlees en zuivel eten en méér Volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers zorgt net als een helemaal vegetarisch eetpatroon voor een lager risico op hart- en vaatziekten.’ Hoe durven ze dan vlees en zuivel in de nieuwe schijf van vijf laten staan?