Iedereen heeft er weleens last van. Het is een gewone werkdag, je bent net lekker bezig om de mensheid tot nieuwe hoogten te brengen, medische vooruitgang, economische groei — en dan blijkt je planeet opeens een klimaatcrisis te hebben. Wat nu?
Ik bespreek vijf wondermiddeltjes die ik de afgelopen tijd uitgeprobeerd heb. Met gratis tips!
1. Planten eten
De productie van vlees en zuivel draagt veel bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Het goede nieuws is dat we helemaal geen vlees en zuivel nodig hebben om lekker en gezond te kunnen eten.
Oordeel: Na 5 jaar veganistisch geleefd te hebben, inclusief het ter wereld brengen en borstvoeding geven van een gezonde achtponder, kan ik aan deze methode geen nadelen ontdekken.
Tip: Vergeet niet vitamine B12 bij te slikken.
2. Zero waste gaan
Er is teveel plastic in de wereld. Het gescheiden inzamelen van plastic afval lost lang niet alles op. De UK exporteert veel plastic afval naar Maleisië, waar het lang niet altijd goed terecht komt. Nederland doet hetzelfde in Indonesië. Met lage kwaliteit plastic (zoals zakken) kun je gewoon niet zoveel doen.
Oftewel: weg met plastic! Wij kopen nu groenten en brood altijd zonder verpakking. Dat is niet zo moeilijk. Voedsel dat altijd in plastic verpakt zit, zoals sojayoghurt, tofu en koekjes, koop ik gewoon bijna nooit meer. Andere dingen die we de afgelopen tijd plasticloos hebben gekocht zijn tandenborstels, afwassponzen en deodorant.
Oordeel: Als je de voor de hand liggende dingen hebt aangepakt (eigen tasje en flesje mee), kan de rest soms aanvoelen als een obsessie of een hobby. Heeft mijn deodorant echt zo’n grote impact op het milieu?
Tip: Samen met een paar vrienden bestellen we af en toe 10 kilogram zakken van bonen, noten, rijst en pasta, dat scheelt ook weer verpakking.
3. Keihard actie voeren
Dit was in mei, toen we meededen aan de Mother’s Day March in Londen (vaders mochten ook komen). Het logo is van Extinction Rebellion. Ik sta achter deze organisatie, omdat hun acties ervoor zorgen dat niemand om de feiten heen kan.
Diersoorten sterven massaal uit, mensen verdrinken of raken alles kwijt door overstromingen, regio’s worden onleefbaar door de hitte, waardoor er weer meer mensen ontheemd raken. Voorzien van airco en dijken zijn wij de laatsten die er iets van zullen merken, maar wel degenen die de meeste politieke druk kunnen uitoefenen.
Oordeel: Het is een hoop gedoe en lijkt erg indirect, maar een demonstratie van duizenden mensen geeft een duidelijk signaal af. En de eisen van Extinction Rebellion lijken in de UK ingewilligd te worden.
Tip: Maak stokken aan je protestbord, want zo’n stuk karton een paar uur lang boven je hoofd houden is een vrij zware work-out.
4. Taartjes eten in de stad
Minder koekjes in huis (zie wondermiddel 2) betekent vaker taartjes eten. Als full-time moeder doe ik dat zowiezo al vaak, want Y. is inmiddels uitgekeken op onze eigen woonkamer. En in de stad komen we allerlei interessante mensen tegen.
Oordeel: De meest aangename manier om de crisis aan te pakken, wellicht niet de meest effectieve.
5. Niets kopen
De drijvende motor achter de crisis is onze dringende behoefte om steeds weer nieuwe spullen te kopen. Die worden geproduceerd, vervoerd, en na een tijdje weer verwerkt als afval.
Als ik iets nodig heb, probeer ik het altijd eerst tweedehands te vinden. Wat dat betreft heb je veel geluk als je in Nederland woont — jullie hebben zulke fantastische kringloopwinkels. Onlangs was ik zelfs voor het eerst in een weggeefwinkel, in Amersfoort. De ultieme doodsteek voor het consumentisme. Wat is er nog verleidelijk aan een uniek fotolijstje dat je gratis mag meenemen?
Oordeel: Niets kopen is erg saai. Als je niet meer kunt winkelen, waar leef je dan nog voor? Lang leve de kringloop- en weggeefwinkel.
Tot slot
Natuurlijk zijn er nog veel meer tactieken om een klimaatcrisis tot een goed einde te brengen. “Een bos planten”, “Kluizenaar worden”, “Met je huis de wereld rondvaren”, “Wachten tot De Technologie ons zal redden”, “Concluderen dat het allemaal geen zin heeft en op vliegvakantie naar Spanje gaan” — nog genoeg om uit te proberen!
he Maaike,
ik probeer een stapje verder te denken. stel dat iedereen stap 5 doet, alles wat je nodig hebt 2ehands kopen. die kringloop stopt op een gegeven moment omdat de stroom van spullen die van 1e hands naar 2e hands gaan ophoudt omdat dan weinig mensen nog iets nieuws kopen. wat doen we dan? heb je daar al een idee bij?
Ja, utopisch idee. Mijn eerste gedachte is dat alles wat geproduceerd wordt, met hernieuwbare materialen moet worden gemaakt en op een goede manier weer moet worden afgebroken. Dan zou punt 5 niet meer gelden. Maar met alle reclame en kortingen is het al een uitdaging om door een winkelcentrum te lopen zonder iets te kopen, dus het lijkt niet echt die kant op te gaan.
Dank voor de wijze lessen Maaike.
Ik zal de blog morgen even hardop voorlezen in onze ankerbaai, want hier op St. Vincent valt ook nog een hoop te winnen.