Met onze manier van leven zijn we de planeet aan het kapot maken. Het is de boodschap die we regelmatig horen. Als ik de wasmachine aanzet, zorgt de CO2 die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit ervoor dat de atmosfeer weer een stukje opwarmt. Met als gevolg dat de kans op extreem weer en dus bijvoorbeeld overstromingen en bosbranden nu al veel groter is geworden. Ook dat zien we elke dag gebeuren op het nieuws.
Er is nog een kans om de opwarming binnen de perken te houden en nog grotere rampen te voorkomen. Maar dan moeten we nu stoppen met het uitstoten van broeikasgassen.
We moeten onze levensstijl dus aanpassen. Waarom doen we dat niet massaal?
Een deel van het probleem is natuurlijk dat de overheid geen grote maatregelen durft te nemen. Daarvoor zitten ze teveel onder de plak van de grote bedrijven.
Als individu kunnen we wel milieuvriendelijke keuzes maken, maar dat lijkt vaak een druppel op een gloeiende plaat. In dit interview met theoloog Timothy Gorringe, zegt hij dat ons hedonisme ons ook dwars zit. De afgelopen decennia lag er steeds meer luxe voor het oprapen in de Westerse wereld. Als je eenmaal gewend bent aan dit leven, voelt het als een enorm offer om deze dingen weer op te geven. Vooral als anderen om je heen er vrolijk mee doorgaan.
Timothy ziet hoop in de initiatieven die mensen bij elkaar brengen. Samen kunnen we druk uitoefenen op onze pensioenfondsen en verzekeraars om ons geld niet in fossiele brandstoffen te beleggen. Samen kunnen we ook lokale projecten opzetten zoals duurzame warmte voor de wijk, of je eigen groenten verbouwen.
Dus toch aan de slag! Voor wie inspiratie nodig heeft, zijn deze klimaatklappers misschien interessant.
Ik las over een Britse klimaatexpert die voor een conferentie naar China moest en de trein nam. Is dat extreem? Ik vind het extremer dat mijn keukenkastjes vol staan met exotisch eten, dat ik het nooit koud of warm hoef te hebben, dat ik verre reizen kan maken wanneer ik maar wil. Ons dolgedraaide consumentisme heeft al genoeg slachtoffers gemaakt. Laten we alsjeblieft weer normaal gaan doen met z’n allen.
Mee eens!
Nu is het gewoon klaar.
Maar misschien moeten we juist stoppen met ‘normaal gaan doen met z’n allen’ en juist bijzondere keuzes gaan maken, tegen de stroom in.