Morgen is het zover: 26 juni 2010, de 50e verjaardag van de onafhankelijke staat Madagascar. Met gemengde gevoelens is naar deze dag toegeleefd. Een echte feeststemming is in de huidige situatie lastig te realiseren. Door de sancties en embargo’s van de internationale gemeenschap is de economie tot onder het nulpunt gezakt. De werkeloosheid en armoede komt je elke dag op straat tegemoet. Maar de stad bruist van activiteit en is op de belangrijkste plekken versierd en opgeknapt. Vanavond houden de kinderen gewoon hun lampionnenoptocht en is er net als altijd vuurwerk.
Dezelfde tweeslachtigheid is waar te nemen als het gaat om de voormalige onderdrukker. Frankrijk is het utopia van menig inwoner van Madagascar. Tegelijk is dit het land van les colons, brutale westerlingen met een superioriteitscomplex. Ook de meest recente gebeurtenissen kunnen niet los worden gezien van de internationale context. De rol die ex-koloniale grootmachten spelen is natuurlijk altijd dubieus, en Frankrijk heeft wat dat betreft niet de beste papieren.
Marc Ravalomanana, de ex-president die na zijn afzetting (januari 2009) naar Zuid-Afrika gevlucht is, heeft niet veel vrienden gemaakt bij de Fransen. Hij werkte meer samen met de Verenigde Staten. Dit verklaart misschien het feit dat de V.S. de eerste waren die zijn presidentschap erkenden. Er is tijdens zijn regering zelfs een Franse ambassadeur het land uitgezet. Na de machtsovername door Andry Rajoelina was er direct weer een nieuwe ambassadeur.
En het lijkt erop dat deze man morgen de enige ambassadeur is die aanwezig is bij het défilé. Met Pakistan en Turkije is hij in ieder geval één van de weinigen die hun geloofsbrieven aan de huidige overgangsregering hebben overhandigd. In de krant is een boodschap te lezen van de Franse ambassade. Zij willen graag hun goede banden met Madagascar markeren. De vraag blijft wat het doel hiervan is — het helen van oude koloniale wonden of het verdedigen van economische belangen?
Voor de oplossing van het politieke conflict valt in ieder geval geen wonder te verwachten van een ‘onpartijdige bemiddelaar’. De South African Development Community, de groep met landen van zuidelijk Afrika, probeert die rol op zich te nemen, maar heeft daarvoor teveel banden met Ravalomanana. Die is niet voor niets naar Zuid-Afrika gevlucht. Interessant in dit verband is dat de ex-ex-president, Ratsiraka, zich in Frankrijk heeft verscholen.
Het is spannend wat er morgen gaat gebeuren. Doordat de onvrede over Rajoelina toeneemt, is het risico aanwezig dat hij zal worden uitgefloten tijdens zijn optreden. Dit is al drie keer eerder, bij kleinere gelegenheden, gebeurd. En het is toch niet lief om je eigen hardwerkende dan wel -rijdende president uit te jouwen.
Hey Maaike & Freddy,
het P‑woord blijkt inderdaad geen taboe ;-). En blijkbaar zijn complexe situaties een wereldwijd fenomeen …
Veel succes daar!