Het baby’tje in mijn buik begint zich steeds meer te roeren. Gisteren hadden we de 20-weken scan, waar ik erg naar had uitgekeken. Alles zag er goed uit, dus we zijn heel blij. De fase van het inslaan van baby-spullen dient zich nu vanzelf aan, doordat we van alle kanten dingen krijgen aangeboden. Advies in de vorm van boeken valt hier ook onder. Zo heb ik nu alles geleerd over de ontwikkeling van baby’s (en de frustraties van moeders) uit het boek “Oei, ik groei!”. Één passage uit het boek vind ik opvallend genoeg om hier te delen:
Hij [de baby tot 5 weken oud] kan nog geen onderscheid maken tussen datgene wat zijn zintuigen hem vertellen over zijn omgeving en wat ze hem vertellen over zijn lichaam. Voor hém zijn de buitenwereld en zijn lijfje één. Wat buiten gebeurt, gebeurt in zijn lijfje. En wat zijn lijfje voelt, voelt alles en iedereen. De wereld verveelt zich. De wereld is hongerig, warm, nat, moe of lekker.
Toegegeven, ik weet nog niet veel over baby’s, maar Boeddhistische wijsheid had ik toch niet direct verwacht in deze kleine hoopjes leven. Jezelf één weten en voelen met alles dat bestaat, is in veel Oosterse religies het hoogste dat je kunt bereiken. Zoals Thich Nhat Hanh zegt: “We kunnen niet op onszelf zijn. We moeten interzijn met alle andere dingen.”
Hart buiten ons lichaam
Een baby die nog niet geboren is, is nog geen zelfstandig wezen. Als het hart van de moeder ophoudt met kloppen, is het met de baby ook snel gedaan. Thich Nhat Hanh noemt de zon als voorbeeld van een ‘hart buiten ons lichaam’: we zijn er net zo afhankelijk van als de baby in mijn buik nu is van mij.
Ik heb dit altijd een heel mooi concept gevonden. In de zomer heb ik de biografie van Alexander von Humboldt gelezen (om maar even aan te geven dat ik ook nog boeken lees die niet over baby’s gaan — en oom Jan, bedankt voor de tip). Hij was de eerste Westerse wetenschapper die de natuur zag als een complex web van leven, een organisme waarin alles met elkaar samenhangt. En waarin de mens een onderdeel is dat zijn plaats niet meer weet. Humboldt uitte stevige kritiek op de Spaanse koloniale overheid, die in Zuid-Amerika zowel de bevolking als de natuur uitbuitte en te gronde richtte, iets dat altijd samen opgaat. Tweehonderd jaar later lijkt het wel alsof dit koloniale virus alleen maar aan kracht heeft toegenomen.
We zijn meer dan we denken
Joanna Macy beschrijft het als volgt: (Mijn vertaling)
De crisis die onze planeet bedreigt, of je nu naar de militaire, ecologische of sociale aspecten kijkt, komt voort uit een disfunctioneel en pathologisch begrip van het zelf. Het komt voort uit een misvatting over onze plaats in de orde der dingen. Het is de illusie dat het zelf zo afgescheiden en breekbaar is dat we haar grenzen moeten afbakenen en verdedigen; dat het zo klein en zo behoeftig is dat we steeds maar meer nodig hebben en eindeloos consumeren; en dat we als individuen, bedrijven, natiestaten of soort immuun kunnen zijn voor wat we andere wezens aandoen.
Het medicijn tegen onze hebberigheid, die de oceanen verandert in zeeën van afval, en miljoenen dieren veroordeelt tot een ellendig leven in de veeindustrie, is simpel: kijk eens om je heen! We zijn deel van een schitterend geheel, en door goed om te gaan met de wereld, zorgen we voor onszelf.
Zouden we onze ultieme zelf-realisatie dan als baby al bereikt hebben, en is alles wat daarna komt (je hoofd optillen, lopen, school, blogs schrijven) een jammerlijke aftakeling van deze perfecte staat van zijn? Je zou het haast denken. Maar toch ben ik blij dat ik al deze stappen gemaakt heb, zodat ik nu boeken kan lezen en bijvoorbeeld kan genieten van dit schitterende gedicht van Tagore:
The same stream of life that runs
through my veins night and day runs
through the world and dances in rhythmic measures.It is the same life that shoots in joy
through the dust of the earth in numberless blades of grass and
breaks into tumultuous waves of leaves and flowers.It is the same life that is rocked in the ocean-creadle
of birth and of death, in ebb and in flow.I feel my limbs are made glorious by the touch of this world
of life. And my pride is from the life-throb of ages
dancing in my blood this moment.Rabindranath Tagore (1861 — 1941)
Bronnen:
- Hetty van de Rijt en Frans X. Plooij, Oei, ik groei!
- Thich Nath Hanh, Peace is every step
- Andrea Wulf, The invention of Nature: The adventures of Alexander von Humboldt
- Joanna Macy, essay in Spiritual Ecology — the Cry of the Earth
Het verzamelen is begonnen? Gelukkig ben je goed gewapend tegen de je-hebt-het-allemaal-echt-heel-erg-nodig-industrie. Ben zelf met wasbare luiers begonnen, iets meer werk, maar wel de moeite waard (op marktplaats gekocht)
WoW maaik, wat een mooie inzichten en koppelingen weer, dankje :D In het licht hiervan vind ik het heerlijk dat we nu de kans krijgen om met Tutti een poos ‘buiten te spelen’ om ons meer één te voelen met alles waar we afhankelijk van zijn. Liefs xx
Mooie gedachten. Maar zelfrealisatie als je leven nog moet beginnen? Dat lijkt me niet logisch. Overigens, schitterend boek over Van Humboldt. Toen wij in Ecuador waren hebben wij overnacht op de hacienda waar Von Humboldt verbleef. Zijn kamer was intact en hebben we nog bezichtigd.