Abuna Aregawi woonde bij de Takeze rivier, ergens in het noorden. Daar preekte hij en deed veel wonderen, vergezeld van zijn toegewijde leeuw. Voor de mensen die om zo’n wonder zaten te springen, hoop ik dat hij niet aan de dag van de arbeid deed. Wij voelden ons vandaag welhaast werkeloos. De rest van de stad had namelijk paradoxaal genoeg een vrije dag, terwijl wij als protest tegen het feit dat we tijdens Koninginnedag gewoon moesten werken, ons demonstratief aan ons onderzoek wijdden. Op die manier was er dus niemand bereikbaar en moesten we onszelf maar bezighouden. Dat lukte gelukkig heel goed.
Ten eerste hebben we een pracht van een analyse uitgevoerd om een onderzoeksmethode te perfectioneren. Het doel is om te kunnen meten hoeveel procent van het veld wordt bedekt door de maïsplanten, vanuit de lucht gezien. Dat is namelijk een aanwijzing over de groei van de planten (hoe groot de bladeren zijn e.d.). Daar zijn dure apparaatjes voor maar hier gaan we natuurlijk voor de basic aanpak. Het makkelijkste is dan om de schaduw te gebruiken, op het moment dat de zon er (bijna) recht boven staat.
We voerden een test uit op een kleine schaal: een A4-tje waar Freddy redelijk willekeurig vakjes op getekend had, wat de schaduwplekken moesten voorstellen (Figuur 1). Daarna testten we verschillende methodes om de oppervlakte van de schaduw te schatten. Uiteindelijk kwamen we uit op een touw met om de 10 centimeter een knoop. Deze wordt dwars over het veld gelegd en de knopen die in de schaduw liggen worden geteld. Dit herhaal je 6 keer, zie Figuur 2. De schatting van het percentage van het veld dat in de schaduw ligt is dan: [aantal knopen in de schaduw]/[totaal aantal knopen].
Ten tweede waren de kinderen ook vrij van school en hing eentje daarvan de hele dag bij ons rond. Zijn naam is Amani en hij houdt van kappertje spelen, knippen in kranten, tekenen, plaatjes op de muur hangen met plakband en een algemene troep scheppen. Verder is hij minstens even toegewijd aan de panda als de leeuw was aan Abuna Aregawi.
Zoals je ziet valt het niet mee om alles te linken aan een heilige. Het was nu eenmaal een saaie dag.
Voor een wat levendiger impressie zijn hier wat foto’s:
He Freddy en Maaike,
Wauw, ik word helemaal blij van jullie stukjes en van die vogel. Wat een beest!. Ik heb ook nog even jullie trouwfoto’s bekeken. Het was een mooi feestje. Ik hoop dat jullie het een beetje naar jullie zin hebben daar.
groetjes
Hé, leuk die houtje touwtje oplossingen! Hebben jullie al van St. Georges geproefd en zou hij de volgende besproken heilige mogen zijn? Ik ben benieuwd!
En, hoe is je kapsel geworden? ;-)
Grappig, maar wanneer leefde die heilige eigenlijk? want daarmee zou je een schatting kunnen maken of er wel of geen dag van de arbeid was.…
over de methode, hoe gaan jullie die knopen in de schaduw tellen zonder zelf voor schaduw te zorgen?
Gaaf! Ik wil ook wel zo’n zondagse vogel…
Het wonder van Abuna voor jullie was dat hij je inspireerde tot een methodische aanpak die geniaal is door haar eenvoud. En uit te voeren met locale resources. Proficiat! Wel veel vreemde vogels daar trouwens …
Wat een uitvinding: gewoon een touw met knopen. Als jullie dat zelf bedacht hebben kun je er wel patent op aanvragen!
Veel succes met deze methode.