Ik fiets door Aberdeen met een tas vol boodschappen aan mijn stuur. Ik ben bij de Lidl geweest, waar bijvoorbeeld de bloemkool en courgettes zonder verpakking te koop zijn. Veganistisch en plasticloos boodschappen doen op de fiets, kan het milieuvriendelijker? Maar het warme, deugdzame gevoel blijft uit.
In plaats daarvan voel ik boosheid opkomen. Op de plek waar ik een tijdje geleden plastic heb geraapt, begint het afval zich alweer op te hopen. Een vliegtuig scheert laag over, waarschijnlijk voor de helft gevuld met medewerkers van Shell. Grote SUV’s razen langs me heen. Iedereen beaamt dat we moeten leven binnen de grenzen van de planeet, met respect voor niet-menselijk leven. Waarom doen we het dan niet?
Een deel van het antwoord ligt in het feit dat we alleen bereid zijn onze levensstijl aan te passen zolang het ons niet teveel kost. Dat geldt ook voor mezelf. Ik heb vorige week een sollicitatiegesprek gehad met een organisatie in Nederland. Gelukkig kon dat op afstand, maar ik zou daar zo voor in het vliegtuig zijn gestapt.
Babette Porcelijn heeft een geweldig boek geschreven, ik raad het iedereen aan. Maar als iemand ervoor kiest om koud te douchen en veganistisch te eten, noemt ze dat ‘ecorexia’. Met andere woorden: Het moet wel leuk blijven. Mensen veranderen hun gewoontes alleen als de nieuwe manier van leven wordt gepresenteerd als hip, lekker en comfortabel.
Ik ben geen veganist vanuit een soort masochisme, maar ook niet omdat ik het zo lekker, trendy en gezond vind. Voor mij is het een morele keuze. Hetzelfde geldt voor plastic. Ik ben me deze 40 dagen tijd bewust geworden van de problemen die veroorzaakt worden door plastic verpakkingen. Daarom ben ik nu bereid wat meer moeite te doen voor mijn boodschappen. Als je eenmaal weet welke impact jouw levensstijl heeft op de aarde en de dieren, pas je je gedrag daar toch op aan?
Ik weet dat milieuactivisten en veganisten vaak wordt verweten dat ze doemscenario’s schetsen en dat dat niet effectief is. Dat is helemaal waar. Maar vandaag ben ik niet redelijk. Vandaag ben ik boos.
Wat geeft ons het recht om ons eigen gemak en plezier te stellen boven het welzijn van de oceanen, de oerwouden, de miljoenen dieren in de intensieve veehouderij? Het is absurd, het is hoogmoed. Het mooie is dat als we onze bescheiden plaats weer vinden, leven binnen de grenzen van de planeet geen altruïsme of offer is. Joanna Macy noemt dat “Greening of the Self”, je identificeren met al het leven op aarde. Ik kan alleen maar hopen dat we als mensheid onze band met de aarde zullen herontdekken, en dat er een einde zal komen aan de destructie.
De crisis die onze planeet bedreigt, of je nu naar de militaire, ecologische of sociale aspecten kijkt, komt voort uit een disfunctioneel en pathologisch begrip van het zelf. Het komt voort uit een misvatting over onze plaats in de orde der dingen. Het is de illusie dat het zelf zo afgescheiden en breekbaar is dat we haar grenzen moeten afbakenen en verdedigen; dat het zo klein en zo behoeftig is dat we steeds maar meer nodig hebben en eindeloos consumeren; en dat we als individuen, bedrijven, natiestaten of soort immuun kunnen zijn voor wat we andere wezens aandoen.
Joanna Macy, in: Spiritual Ecology — the Cry of the Earth (Mijn vertaling)