De volle maan komt op boven een besneeuwd Aberdeen. De genadige witte deken bedekt niet alleen de straten en tuinen, maar ook het zwerfafval langs de kant van de weg. Vorige week vond ik meestal veel plastic tijdens het hardlopen (deze nieuwe sport blijkt plogging te heten), maar ik kan mezelf nu niet motiveren om tussen de sneeuwstormen door mijn rondjes te gaan rennen. Het is er deze week dan ook niet van gekomen om elke dag iets van straat op te rapen.
Economische groei als heilig huisje
Vandaag wil ik kijken naar het grotere plaatje. Plastic vervuiling is een van de symptomen van ons consumentisme. Economen blijven vasthouden aan het idee dat welvaart alleen mogelijk is als de economie blijft groeien. Supermarkten en kledingmerken willen elk jaar meer spullen verkopen. De druk om te produceren wordt doorgegeven naar onderen: Fabriekswerkers in Azië, boeren, dieren in de bio-industrie. En alles wat geproduceerd wordt, komt al snel op de groeiende afvalhoop terecht.
Politieke leiders als Rutte en Theresa May zien het als hun taak om deze groei in stand te houden. Hun toewijding komt soms aan de oppervlakte als het even minder gaat. Denk aan de oproep van Rutte om tijdens de crisis auto’s te blijven kopen. De econoom Kate Raworth laat een helder tegengeluid horen (hier in Tegenlicht). Zij heeft een nieuw economisch model ontwikkeld: De donut.
Veilig binnen de donut
Volgens Kate Raworth is het doel van de economie dat iedereen in het groene gedeelte van het model terechtkomt. In deze ruimte kunnen we voorzien in ieders behoefte, binnen de middelen van de planeet. Op dit moment overschrijden we zowel de sociale als de ecologische grenzen van de economie. Daardoor is er aan de ene kant armoede en onrecht, en aan de andere kant vervuiling en klimaatafbraak.
Wat moet er veranderen?
Sociale en ecologische doelstellingen zijn op het moment randzaken in economisch beleid, “linkse hobby’s”. De donut maakt duidelijk dat ze juist centraal moeten staan. Dan komen er opeens hele andere prioriteiten op tafel. Multinationals verliezen hun houdgreep op de politiek, niet-hernieuwbare energie wordt veel duurder. In 2017 was de Partij voor de Dieren de enige die in haar partijprogramma het paradigma van economische groei expliciet van de hand wees. GroenLinks heeft het bijvoorbeeld nog steeds over ‘groene groei’.
De economische tuin
Kate Raworth stelt voor om de natuur als metafoor te gebruiken voor de economie. Dan komen we tot interessante inzichten: Dingen groeien niet eindeloos door, maar worden volwassen. Afval bestaat niet. De nieuwe economie is gebaseerd op circulariteit in plaats van uitbuiting, ‘genoeg’ in plaats van ‘meer, meer, meer’. Als je iets niet kunt hergebruiken of recyclen, moet het niet gemaakt worden, en al helemaal niet met overheidssubsidie.
Ik kan nu al proberen om dit toe te passen op wat ik koop. Ik kan de politiek beïnvloeden door mijn stem tijdens de verkiezingen. In de nieuwe economie zullen we gezonder, vrijer en blijer zijn. Als een boswandeling door de verse sneeuw, in het schijnsel van de maan.
Bronnen:
- Website Kate Raworth
- Kate Raworth, april 2017: Old economics is based on false ‘laws of physics’ – new economics can save us
Goed verhaal. Als je tijd hebt, lees “Utopia” van Thomas More eens, en dan vooral het eerste deel. Die was met zijn maatschappij-kritische visie zijn tijd enige eeuwen vooruit. Hou je taai in het ijzige (?) Schotland.
Bovenstaande reactie was van mij dus.
En nog wat: van je vorige blog trof mij het meest dat recycling van plastic slechts het sluitstuk is; beter eerst inzetten op vermijden/ verminderen waar veel meer winst uit te halen is, en dan vervolgens op maximaal hergebruik (bij ons worden broodzakken nu heel vaak eerst voor iets anders gebruikt). Met als laatste in de rij de plasticbak voor recycling. Het zit in kleine gewoontes, dus dank je voor inzichten en inspiratie.
Dank voor de donut van Kate R, maar het plaatje is van jou, toch? Heel helder en praktisch. Heb je er al patent op? Mag ik hem gebruiken? Hier is het inmiddels ontdooid, de plastic-grijper ligt al klaar om alle plastic dat met de harde wind in onze heggen is komen te hangen er uit te vissen en in de plastic-bak te doen. Zal de heggen van de buren ook even meenemen, daartoe geïnspireerd door jouw blog. Bye