Freddy heeft zich aangesloten bij een groepje collega’s die in de vastentijd gaan proberen om geen wegwerp-plastic te gebruiken. Deze Plastic Challenge is woensdag van start gegaan. De komende tijd kopen we dus niets dat verpakt is in plastic. Omdat plastic vooral een probleem wordt als het op straat terechtkomt, ga ik ook elke dag een stuk afval van straat oprapen.
De challenge is een goede gelegenheid om op onderzoek uit te gaan. Het plastic afval dat in de zee terecht komt, komt vooral uit China, India en Afrika (Schmidt et al., 2017). Daar kunnen we in de UK en Nederland dus niet zoveel aan veranderen. Hier wordt afval netjes ingezameld, en veel plastic zelfs gerecycled. Maar wat gebeurt er precies met dat plastic? Worden er vergelijkbare producten van gemaakt, of is er sprake van downcycling, waarbij het nieuwe product minder bruikbaar is en zelf niet recyclebaar? En wat is de milieu-impact van alternatieve verpakkingen? Het lijkt me interessant om hier de komende weken meer over te weten te komen.
Ik moest even over mijn gêne heenstappen, maar vandaag heb ik al drie plastic flesjes gevonden op straat, waarvan maar eentje met dop. Andere inzichten:
- Doordat wij veganistisch eten, eten we veel groente en fruit. Onze supermarkt verpakt die allemaal in plastic, waardoor we enorm veel plastic kopen. Voor bladgroente die snel verwelkt is dat onvermijdelijk, maar als je naar de groenteboer of de markt gaat, kun je de meeste andere groenten gewoon zonder plastic kopen.
- We zullen meer moeten gaan bakken: koekjes, chips, toetjes… Met water in plaats van sojamelk.
- We hebben een verpakkingsvrije winkel gevonden in Aberdeen!
Goed idee!
Het scheelt denk ik enorm dat je een verpakkingsvrije winkel in de stad hebt, dat zou ik hier ook graag willen. Zoals onze gezamenlijke kennis Babette P. zegt in haar boek: nog erger dan het plastic dat om het eten heen zit is eten weggooien. Succes met het uitzoeken van alle weetjes. ik lees het graag tegen die tijd.
Mooi en creatief vastentijd plan?