Ik adem diep in als we het vliegtuig binnenstappen. Kerosine en koffie, de vriendelijke glimlach van de KLM stewardess; het voelt al een beetje als thuiskomen. We zakken neer op onze stoelen en ik haal mijn boek tevoorschijn: De verborgen impact – alles voor een eco-positief leven, van Babette Porcelijn. Het is een kerstcadeautje dat we uit Nederland kregen opgestuurd. De centrale boodschap van het boek is samengevat in de grafiek hieronder. Babette heeft dingen die we regelmatig doen of kopen, ingedeeld in tien categorieën. Voor elke categorie hebben wetenschappers berekend hoeveel impact de gemiddelde Nederlander heeft op de natuur, ook indirect. Denk hierbij aan dingen als uitstoot van broeikasgassen, milieuvervuiling en ontbossing.
Tot mijn grote tevredenheid zie ik al direct dat het eten van vlees na het kopen van spullen de grootste boosdoener is. Met mijn veganistische eetpatroon elimineer ik al deze negatieve impact, plus die van zuivel en eieren. Ha, lekker. Het feit dat veeteelt een zware wissel trekt op het milieu is niet de reden dat ik veganist ben, maar dat is mooi meegenomen. Kleding koop ik ook vrijwel alleen tweedehands. Terwijl het vliegtuig met brullende motoren over de startbaan raast, blader ik enthousiast verder. Dit boek is het ideale kerstcadeau – het bezorgt me een warm en behaaglijk gevoel.
Totdat ik bij het hoofdstuk over vervoer kom.
In de grafiek staat de categorie vliegen op een bescheiden zesde plaats. Maar deze categorie is net als autorijden heel schaalbaar, en komt al snel hoger in de ranglijst. In het boek neemt Babette een retourtje Bali als voorbeeld. Schuldig schuifel ik in mijn stoel als ik me bedenk dat wij dit jaar een retourtje Chili hebben weggetikt. Daarna zijn we vanuit Aberdeen alweer drie keer naar Schiphol gevlogen. Elke keer weer vonden we dat we geen tijd en energie hadden om twee dagen in bussen en treinen door te brengen voor een enkeltje Nederland.
Alles bij elkaar heb ik dit jaar het positieve effect van mijn vegan dieet bijna volledig ongedaan gemaakt door mijn vliegreizen: zie de gele staaf in de grafiek.
We vliegen met zijn allen steeds meer, omdat het steeds goedkoper wordt. Na vlees is het de goedkoopste manier om het milieu te vervuilen (impact per euro). Ik denk dat dit zelfs blijft staan als je je CO2 uitstoot compenseert door het planten van bomen. Voor de kerstvakantie waren we met € 8,- per persoon klaar bij Trees for All.
Het planten van bomen mag geen vrijbrief worden om maar door te gaan met vervuilen. De meeste compensatie-bomen worden in ontwikkelingslanden geplant. Daar moeten de mensen die het minste bijdragen aan uitstoot van broeikasgassen letterlijk plaats maken voor onze ‘schuldbossen’. Niet voor niets kwam er protest vanuit de landbouwsector in Nederland toen Staatsbosbeheer voorstelde om 100.000 hectare bos bij te planten.
Tot nu toe voelde ik me altijd schuldiger over de tripjes binnen Europa dan over onze grote reis naar Chili. Binnen Europa is er immers altijd een alternatief. Verre reizen leken een soort vast gegeven in mijn leven. Het hoort bij deze tijd, waarin de wereld een dorp geworden is. Maar met deze grafiek op schoot besef ik me dat een lange vliegreis een enorme impact heeft op het welzijn van onze planeet. En neem ik me vast voor om dit soort reizen alleen nog bij hoge uitzondering te maken.
Uiteindelijk is het geen wegstreep-spelletje, zo van: de een eet elke dag vlees maar gaat op vakantie in Nederland; de ander is veganist maar vliegt de hele wereld over. De grafiek van Babette geeft de huidige situatie weer. Als alle wereldburgers zo zou leven, zouden we 4 aardes nodig hebben. Om binnen ecologische grenzen (duurzaam) te leven moet de totale impact dus met ¾ omlaag. Het boek geeft praktische handvatten om op zoek te gaan naar de categorieën waar je zelf de meeste impact kunt verminderen. Dit kun je ook direct online doen.
Ik heb in ieder geval mijn eerste verbeterpunt te pakken. Als ik meer dingen tegenkom, zal ik dat zeker delen op Ronde Maan. Op naar een eco-positief 2018!
Mooi! Je doet wat het boek beoogt: concreet toepassen op je eigen leven en je bewust maken van keuzes.