Vannacht droomde ik dat ik bij een conferentie (die verder schimmig bleef) in een groepje kwam met allemaal oud-basisschool klasgenootjes. En op een manier die alleen in dromen mogelijk is, waren ze tegelijk hun huidige en hun toenmalige zelf. Het was heel gezellig en we praatten over wat we allemaal hadden gedaan de afgelopen jaren.
Onder andere sprak ik een jongen die de eerste jaren van zijn leven in Haïti heeft gewoond. We hadden daar een keer dia’s van gekeken op zijn verjaardagsfeestje. Dat ik hierover droomde, kan natuurlijk door de actuele gebeurtenissen komen, of door een afgeleide daarvan.
Tijdens onze laatste weken in Madagascar ben ik namelijk een beetje gefascineerd geraakt door het liedje ‘We are the world’. Al was het alleen maar omdat de clip van de 2010-versie een paar keer per dag van de diverse schermen knalde. Tot gisteren had ik geen idee dat deze nieuwe opname iets met de aardbeving in Haïti te maken had; wat dat betreft heeft het liedje in ons geval misschien zijn doel een beetje gemist. Het was niet zo’n hype als het ‘Waka waka’ van Shakira, dat de kindjes in de hooglanden ongetwijfeld nog steeds zingen. Maar tegen het adrenaline-effect van voetbal kan natuurlijk maar weinig op.
Het originele nummer is opgenomen in 1985, het jaar waarin ook Live Aid plaatsvond – de kraamkamer van de huidige glamour aid. Vandaag is het iets normaals geworden; alweer het zevende Glazen Huis (Neude, ik weet nog hoe het was), Live 8, Live Earth, armbandjes in alle kleuren van de regenboog. De boodschap is: Wij kunnen het doen, en we doen het lekker samen want dat is leuk.
Ruim een jaar jonger dan dit liedje geef ik graag toe dat ik niet ongevoelig ben voor deze vormen van feelgood wereldverbetering. Oprecht kippenvel en bij tijden enthousiasme. Maar tegelijk kan ik me ergeren aan het ‘Let’s start giving’ – een hoge zieligheidsfactor kan nooit duurzame oplossingen voortbrengen.
En het verbeteren van de wereld hoeft niet altijd op een leuke en aardige manier te gaan — het kan soms onvriendelijke vormen aannemen. Wat betekent mijn droom bijvoorbeeld in het licht van de UnFriend-day vandaag? Mijn digitale aanwezigheid beperkt zich tot deze blog, geen schone handen dus, maar ook geen sociale netwerken. Dit informatieve filmpje legt het idee even uit.
De populaire cultuur kan zich blijkbaar ook tegen zichzelf keren. Alleen vraag ik me af waarom dit soort dingen altijd weer uit Amerika moeten komen…
Hoi Maaike!
Ken je deze:
http://www.youtube.com/watch?v=FOGG_osOoVg
Die hebben ze gemaakt na die aanvalle van israel op de hulpboten naar turkije :-)
Groetjens,
Geert