Agro-ecologie

There where the air is free
We'll be what we want to be — Pet Shop Boys

De afgelopen weken zijn we flink aan het werk gezet op onze WWOOF plek op Chiloé. Freddy heeft dagenlang reuzenknoflook, Ajo Chilote, uit de grond gehaald. Deze knoflook wordt verkocht in losse tenen, dus de grote klus is nu om ze te pellen. Ik heb bij het huis nieuwe sla en snijbieten gezaaid. Het is haast hypnotiserend werk; bij elk zaadje dat ik toestopte dacht ik aan het mysterieuze proces dat zich daar in het donker afspeelt.

Garlic and seedlings

In de workshop ruimte las ik deze zin uit de ode aan het zaad (complete tekst):

Semilla es vida y es milagro: la semilla repite a diario el milagro de la multiplicación del alimento … tierra, aire, agua y cultura son sus condiciones.

Vrij vertaald: Het zaad verricht dagelijks het wonder van de vermenigvuldiging van zijn eigen omgeving: Bodem, water, lucht, en de cultuur. Dit gedicht is geschreven door Mario Mejía, een Colombiaanse schrijver die de vader van de agro-ecologie in dat land wordt genoemd.

Het is een mooie samenvatting van de filosofie van señora Cecilia, die je direct tegemoet komt als je de boerderij op loopt. Langs het pad staan borden met teksten als “biodiversiteit is ons leven” en “alleen de natuur is perfect”.

Signs at the farm

Agro-ecologie is een manier van werken die uitgaat van de ecosystemen op de boerderij. Externe inputs worden tot een minimum beperkt, en voedselproductie gaat hand in hand met het bevorderen van biodiversiteit. Maar behalve een technisch principe is het ook een sociale beweging.

Zo verbouwt señora Cecilia veel inheemse gewassen, waaronder lokale aardappelrassen, papas nativas. Chiloé is samen met Peru de bakermat van de aardappel. 80% van de aardappel variëteiten zijn afkomstig van aardappels die door de Spanjaarden en andere Europeanen zijn meegenomen uit Chiloé. Door het in stand houden van oude variëteiten, beschermen de Chiloten hun culturele erfgoed. Het is een vorm van zelfbeschikking en het terugnemen wat hen ontnomen is tijdens de kolonisatie.

Sowing

Ik vind het inspirerend om deze manier van denken en werken van dichtbij mee te maken. De verbinding met het land en het water is heel diep en gaat verder dan productie en winst. Landbouw is een vorm van empowerment, hiermee is de boerderij deel van een wereldwijde beweging, zie het filmpje hieronder. Wij zijn van plan hier nog een aantal weken te blijven, waarin ik hopelijk de nieuwe plantjes kan zien groeien en we waarschijnlijk heel veel knoflook zullen pellen…