Een van de eerste dingen die ik na aankomst in dit huis heb gedaan was het verkennen van de boekenkast. Hoe mooi het buitenleven ook is, zonder een boek is het toch niet compleet. Tot mijn tevredenheid vond ik een behoorlijke collectie Engelstalige boeken. Mijn favoriet tot nu toe is The complete book of self-sufficiency van John Seymour, in het Nederlands uitgegeven als Leven van het land.
Dit boek uit 1976 beschrijft hoe je op een klein stukje land je eigen eten kunt verbouwen. De auteur begint met een uitleg van de natuurlijke voedselcyclus. Deze begint in de bodem, met bacteriën die stikstof uit de atmosfeer kunnen binden. Via planten en dieren komen de voedingsstoffen weer terug in de bodem. Seymour noemt dit de ‘goedaardige cirkel’ met de bodem als de basis van al het leven op aarde.

Paardenpoep scheppen
Hier op de boerderij scheppen we de paardenpoep uit de wei op grote verzamelhopen. De dennenappels en margrieten belanden hier ook op. Langzaam vormt zich onder deze hopen mooie zwarte humus-rijke grond. Vorige week hebben we een kruiwagen vol van deze grond opgehaald en heb ik daar de nieuwe koriander in gezaaid.
Elke keer als ik onkruid aan het wieden ben, verbaas ik me weer over de enorme hoeveelheid aan leven die de bodem voortbrengt. Geen wonder dat mensen al eeuwenlang de metafoor van een moeder gebruiken. In de Oudgriekse mythologie heette deze moeder-godin Gaia. Jules Cashford1 legt uit dat het woord “gaia” het gewone Griekse woord was voor aarde, of grond. Voor de oude Grieken waren deze twee concepten dus niet van elkaar te scheiden. In deze lofzang uit 500 v.Chr. wordt verteld hoe Moeder Aarde al het leven voedt:
Gaia, mother of all,
the oldest one, the foundation,
I shall sing to Earth.She feeds everyone in the world.
Whoever you are,
whether you walk upon her sacred ground
or move through the paths of the sea
you who fly,
it is she who nourishes you
from her treasure-store.Queen of Earth, through you
beautiful children,
beautiful harvests,
come.
De werkelijkheid is dat we op het moment hard bezig zijn met het uitputten en vergiftigen van de bodem. Volgens het WNF2 is in de afgelopen 150 jaar de helft van de vruchtbare bovenlaag van de grond verdwenen door erosie. Het ingenieuze evenwicht tussen de bodem, het water en alle levensvormen is niet opgewassen tegen de huidige ontbossing, monocultuur en het grootschalige gebruik van chemicaliën. De aarde is niet een externe hulpbron die te vervangen is, maar letterlijk de vaste grond onder onze voeten. Zonder een moeder die ons voedt, zijn we nergens. De weg vooruit is duidelijk: weg uit de vicieuze cirkel van kaalslag en terug naar de ‘goedaardige cirkel’. Wie doet er mee?
Bronnen
1 Jules Cashford, Gaia & the Anima Mundi, In: Llewellyn Vaughan-Lee (editor), 2016. Spiritual Ecology: The Cry of the Earth
2 WWF, Soil erosion and degradation
Tof!
Als antwoord op de laatste vraag: Bart
Dank voor deze ode aan moeder(s), inclusief aangetrouwde moeders hoop ik…en wat een prachtig gedicht. Jij- en-paardepoep-foto heeft een bijna magische uitstraling door de flarden mist, prachtig getroffen.