Gisteren ben ik naar een workshop geweest van St Ethelburga’s, een kerkje in het hart van de Londense City dat zich heeft ontwikkeld tot een centrum voor verzoening en vredestichting. De titel van de workshop was “Kickstart a Spiritual Ecology Hub” — iets dat ik op termijn graag in Nederland zou doen. Met zo’n 25 mensen hebben we de hele dag gepraat en gemediteerd over onze relatie met de Aarde en de actie die we vanuit daar willen ondernemen. Heel inspirerend, niet in het minst om al deze mensen te leren kennen. De dag begon met de trailer hieronder, die het boek introduceert dat ik al eerder besprak.
Tijdens de workshop heb ik meer inzicht gekregen in de principes van Spiritual Ecology. Binnen deze benadering begint mileuactivisme niet met dingen doen en druk rondrennen, maar met stil zitten en luisteren. We deden een oefening waarbij we luisterden naar een nieuwsbericht over hoe bijen in het VK worden bedreigd door pesticiden. We lieten dat elk voor zich op ons inwerken en maakten ruimte voor de emoties die we daarbij kregen. Daarna bogen we die gevoelens om naar een gebed. De laatste stap was om te luisteren naar ons hart (waar ik eerlijk gezegd nog wat op moet oefenen…) of er iets was dat ons werd ingegeven om te doen. Bij de bespreking moesten we dat met iemand anders delen en een afspraak maken wanneer we onze acties zouden doen. Ik ga bijvoorbeeld een petitie zoeken en die ondertekenen.
Door problemen op deze manier te benaderen worden je acties hoopvol in plaats van boos en gefrustreerd. Veel mensen zeiden dat ze het nieuws al niet eens meer volgen, omdat er zoveel ellende is. Ik ervaar dat bij berichten over de bioindustrie. Deze week maakte een supermarkt in het VK bijvoorbeeld bekend dat ze in 2025 geen legbatterij eieren meer zullen verkopen. Ik wist niet eens dat die nog verkocht worden hier. Omdat ik daar zo’n sterk gevoel bij heb, wil ik het eigenlijk ook niet weten. Maar het is juist belangrijk om contact te maken met dat gevoel. Zoals Joanna Macy zegt:
Don’t apologize if you cry for the burning of the Amazon or the Appalachian mountains stripped open for coal. The sorrow, grief, and rage you feel are a measure of your humanity and your evolutionary maturity. As your heart breaks open there will be room for the world to heal.
Voor mij is het nog wennen om op deze manier bezig te zijn met de Aarde, en het is misschien makkelijk af te doen als zweverige hippie-taal. Maar ik denk dat het de kern raakt van het klimaatprobleem: het is een spirituele crisis. Wij mensen zijn de relatie met de natuur kwijtgeraakt en behandelen alles dat niet-menselijk is als een object, een commodity. Volgens mij is zo’n houding niet te verdedigen vanuit de Bijbel, maar laat me gerust weten als je hierover wilt discussiëren.
Ik heb veel ideeën gekregen en links opgedaan. Zo heb ik Thom Bonneville van (o.a.) de Interfaith Animal Alliance ontmoet. Deze workshop heeft me bevestigd in de beslissing die Freddy en ik deze maand gemaakt hebben: In oktober stop ik met mijn baan en gaan we hopelijk een half jaar vrijwilligerswerk doen op biologische boerderijen in Chili. Ik zie er naar uit om elke dag buiten bezig te zijn. Een periode om te luisteren naar de natuur en naar God, voordat de wilde plannen vorm kunnen krijgen. Thich Nhat Hanh benadrukt dat we alleen een verschil kunnen maken in de wereld als we een basis hebben waar we op kunnen terugvallen:
Many people are aware of the world’s suffering; their hearts are filled with compassion. They know what needs to be done, and they engage in political, social, and environmental work to try to change things. But after a period of intense involvement, they may become discouraged if they lack the strength needed to sustain a life of action. Real strength is not in power, money, or weapons, but in deep, inner peace.
Om Paulus en Elly&Rickert te parafraseren: “Had ik de liefde niet… dan was ik net een volle opgepompte achterband (pffff) zonder ventiel.”
Bronnen
- Joanna Macy, ‘The Greening of the Self’, In: Llewellyn Vaughan-Lee (editor), 2013. Spiritual Ecology
- Thich Nhat Hanh, 1991. Peace is Every Step: The path of mindfulness in everyday life
Boeiend allemaal. Lijkt me een ingrijpende beslissing om je baan op te geven en naar Chili te gaan. Het Andes-gebergte is overigens wel een bijzondere omgeving. Van 1799–1804 reisde daar Alexander von Humboldt, de bekendste wetenschapper ter wereld in zijn tijd. Hij wordt wel beschouwd als de grondlegger van zowel de ecologie als de Gaia-theorie. Tijdens de beklimming van de vulkaan Chimborazo in Ecuador voelde hij op 5000 m hoogte dat de wereld anders moest worden waargenomen dan tot dan toe gebruikelijk. De aard kwam op hem over als één groot levend organisme waarin alles met elkaar verbonden was. Hij ontwikkelde op die reis een volstrekt nieuwe visie op de wereld, die nog steeds ons beeld van de natuur beïnvloedt. De natuur kon je alleen vanuit een “hoger standpunt” begrijpen volgens hem. Zijn biografie heet ook “De uitvinder van de natuur”.
Groet, oom Jan