In het boek Flight Behaviour van Barbara Kingsolver is de hoofdpersoon op zoek naar verandering. Sinds ze op haar zeventiende zwanger werd is de loop van haar leven door anderen bepaald. De komst van duizenden Monarch vlinders naar de bergen rond het afgelegen dorpje zetten dat leven op zijn kop. Ze raakt betrokken bij de onderzoekers die deze vlinders volgen, en komt erachter dat dit prachtige verschijnsel in werkelijkheid een noodkreet is van een ernstig verstoorde planeet. In het dorp is neemt iedereen aan dat alles altijd hetzelfde zal blijven. Maar het wordt duidelijk dat de wereld verandert.
Vandaag las ik Margaret Atwood’s essay: ‘It’s not Climate Change — it’s Everything Change’. Dit gaat erover dat we ons energie systeem moeten veranderen. Net als de mensen in het dorp reageren veel mensen op het nieuws over klimaatverandering door hun kop in het zand te steken. De toekomst is ver en gevaarlijk, en we willen er liever niet aan denken: “Na ons de zondvloed”.
In Parijs wordt komende maand een klimaattop gehouden van de Verenigde Naties. Het doel van deze conferentie is om een bindend en universeel klimaatverdrag af te sluiten. Een eerdere poging hiertoe (Kopenhagen 2009) mislukte. Het tempo waarop politici het eens worden over maatregelen staat in schril contrast met de snelheid waarmee het klimaat op het moment verandert. Atwood noemt drie waarschuwingen: De vervuiling en opwarming van de oceanen waardoor algen bedreigd worden die onze zuurstof produceren; de huidige droogte in Californië; overstromingen door de stijgende zeespiegel.
Er is veel te winnen als we positief nadenken over de toekomst. Onze huidige cultuur is gevormd door fossiele brandstoffen en heeft productie en consumptie als belangrijkste waarden. In een samenleving die gebaseerd is op duurzame energie gaat het niet om wat je koopt maar om wat je beschermt. Je bent je ervan bewust dat onze planeet niet eindeloos kan blijven geven.
De groep 350.org voert op het moment campagne om investeringen in fossiele brandstoffen te stoppen. Dit is een revolutie waarbij wij als individuen het verschil kunnen maken. Staat jouw geld nog bij een bank die de fossiele industrie financieert? Denk ook aan de lokale overheid, ons pensioenfonds, onze universiteit, onze werkgever, onze kerk… Allemaal instituten die we kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheid.
Paus Franciscus heeft een mooie encycliek geschreven over de zorg voor de aarde, maar het Vaticaan staat nog niet te springen om te desinvesteren in fossiele brandstoffen. Laten we hopen dat de wereldleiders in de lichtstad Parijs de deur wijd open zullen zetten voor nieuwe energie. Dat hebben we hard nodig!
Verder lezen:
- Matter: Margaret Atwood, It’s not Climate Change — it’s Everything Change (27 July 2015)
- Green Alliance: Paris 2015 — Getting a global agreement on climate change
- Nederlandse Fossiel Vrij website
- Divestment Guide (350.org)
- Laudato Si, Pauselijke Encycliek (Maart 2015)
- Guardian: Vatican ‘may’ consider divestment from fossil fuels, despite pope’s call to arms (1 July 2015)
Foto: Samuel from Toluca, Mexico