Er kruipt een rood kevertje over mijn arm. Op deze heerlijk warme zaterdag heb ik voor de verandering niets op mijn lijstje staan, en kan ik dus even genieten van onze vierkante meter moestuin. Door de week is Freddy de held in de tuin, die alles levend houdt. De bonenplanten buitelen over hun groeitouwtjes en bloeien uitbundig. Het kevertje vindt het niet erg dat ik een foto van hem maak. Als ik een bioloog was, zou ik natuurlijk direct op internet gaan zoeken welke diersoort hier over mij heen kruipt.
Vorige week zijn we naar Down House geweest, het huis waar Charles Darwin 40 jaar lang heeft gewoond met zijn gezin. Hun tuin was iets groter dan die van ons, en elk insect dat zich daar ooit vertoond heeft, is vrijwel zeker geïndexeerd. Darwin’s tuin was zijn laboratorium. In 1856 markeerde hij bijvoorbeeld een rechthoek in het gras, ongeveer zo groot als onze hele moestuin, en de jaren daarna registreerde hij hoeveel verschillende soorten er opkwamen en overleefden. Wat betreft publicaties was hij voor hedendaagse begrippen een ongelofelijk productieve wetenschapper. Maar hij had dan ook ‘onafhankelijke middelen’ en hoefde zijn salaris niet bij elkaar te schrapen met projectvoorstellen.
Bij gebrek aan groene vingers bestudeer ik de natuur vooral via boeken, zoals The cultural lives of whales and dolphins, van Hal Whitead en Luke Rendell. Ik denk dat bijna iedereen wel een fascinatie heeft voor walvissen en dolfijnen. Als je de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy hebt gezien of gelezen, weet je dat dolfijnen heel intelligent zijn (zie hier de dolfijnen). De auteurs van dit boek nemen de stelling in dat deze dieren culturele wezens zijn. Net zoals mensen meer zijn dan hun genen, zijn (sommige) andere dieren dat ook.
Over de geschiedenis van de mens lees ik nu Yuval Noah Harari, een Israëlier die veganist is. Daar kwam ik trouwens pas later achter. Het lot van de dieren is niet de enige reden waarom hij de overgang van jager-verzamelaar naar landbouw ‘History’s biggest fraud’ noemt:
The Agricultural Revolution certainly enlarged the sum total of food at the disposal of humankind, but the extra food did not translate into a better diet or more leisure. Rather, it translated into population explosions and pampered elites. The average farmer worked harder than the average forager, and got a worse diet in return.
Ik ben ook begonnen met het lezen van de boeken waarop de tv-serie Games of Thrones is gebaseerd. Dat is natuurlijk al jarenlang een hype, maar ik heb de serie nooit gezien. Ik hou ook helemaal niet van films met veel geweld, dus het lezen van de boeken leek me een goed compromis. En het eerste deel was heel mooi, spanning en avontuur met een scala aan kleurrijke hoofdpersonen.
Terwijl ik dit schrijf ben ik helemaal in touch met mijn innerlijke primaat, want ik vis zojuist een vlooi uit Ivan’s vacht. Leuk die natuur, maar de insecten mogen van mij in de achtertuin blijven.
En dat insektje op je arm is volgens mij een vuurwants.
Thanks! ;-)
Hey Maaike,
Bedankt voor je zaterdagmiddag overpeinzingen. Is the Hitchhiker’s Guide een aanrader? Of hoef ik alleen maar te weten dat dolfijnen intelligent zijn en het antwoord op ‘De vraag’ 42 is?
Fijn weekend verder en de groeten aan Freddy!
Wim
P.S. Bij gebrek aan Facebook wil ik hier ook graag delen dat ik net mijn eerste croque monsieurs ooit gemaakt heb, oh la la!
Zeker een aanrader! Er is een film uit 2005 en natuurlijk de boeken. Ik vind het briljante humor. “In the beginning the universe was created. This made a lot of people angry and has widely been considered as a bad move.”
Nou, niets op je lijstje… ik zie een schoon wasje vrolijk in de zon te drogen hangen, en je schrijft dit stukje…heerlijke werkjes voor de zaterdag.
Kun je dus nagaan waar een stukje tuin toe inspireert, ik wist niet dat Darwin maar zo’n klein proefveldje had.
Liefs vanuit onze tuin, we hebben het wespennest laten bespuiten door de gemeente, maar toen we het nest wegpakten om eens te bestuderen, bleken nog zoveel larven te leven dat we die met nest en al in de Grebbelinie hebben neergelegd.
Zoiets als Iwan’s vlo: mooi dat er wespen zijn, maar een nest zo vlakbij niet. Bye bye loves!