In Engeland wordt met spanning gewacht op de geboorte van een nieuw prinsje of prinsesje. Dat zou eind april gebeuren, maar laat nog op zich wachten. Iets anders waar mensen naar uitkijken zijn de landelijke verkiezingen. Hiervoor staat de datum wel vast: 7 mei zal het gaan gebeuren. De verkiezingsstrijd spitst zich toe op de leiders van de 2 grootste partijen: David Cameron voor de Conservatives (ook wel Tories genoemd) en Ed Miliband voor Labour. Deze twee gaan zo’n beetje gelijk op in de peilingen.

Ed Miliband en David Cameron
Het lijkt erop dat geen enkele partij een absolute meerderheid zal gaan halen. Daarom is het nieuws nu vol met speculaties over mogelijke coalities. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze niet echt gewend aan een gemengde regering. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het maar twee keer gebeurd; de laatste keer was bij de afgelopen verkiezingen. De Conservatives waren toen de grootste en hebben een coalitie gesloten met de Liberal Democrats. Dat is een groot verschil met Nederland, waar in dezelfde periode altijd minstens 2 partijen het kabinet hebben gevormd.
De Britten zijn dus een beetje in paniek: Hoe zal Her Majesty’s Government er deze keer uit gaan zien? Op de BBC website kun je zelf een poging wagen met het coalitie-spel. Ik heb het even geprobeerd, maar dat is nog best lastig. Partijen die nu al andere partijen uitsluiten als partners, standpunten die lijnrecht tegenover elkaar staan… Een paars kabinet is hier in ieder geval niet aan de orde.

Ontwerp van Harriet Bishop
Er wordt in het nieuws ook flink op de persoon gespeeld. Ed Miliband werd aan het begin van de campagne een beetje gezien als een sulletje. Maar hij heeft zich sterk getoond in de debatten. Deze week heeft hij een interview gegeven aan Russell Brand (van het boek Revolution), waar veel media-aandacht voor was. Brand roept namelijk op om niet te gaan stemmen, omdat de wereld toch geregeerd wordt door grote bedrijven en verkiezingen altijd worden gewonnen door de partij met het grootste budget. Hij is erg populair onder jongeren, dus het was een slimme zet van Miliband om met hem in gesprek te gaan.
Onze deurmat heeft zo langzamerhand denk ik ook zijn mening kunnen vormen, want er komen elke dag flyers binnen van alle politieke partijen. Wat me opvalt is dat de verschillende kranten en tijdschriften zich zo vlak voor de verkiezingen allemaal uitspreken uit voor een partij. Dat ken ik helemaal niet uit Nederland. Zo kiest de Guardian voor de nieuwe richting van Labour, maar speelt de Sun handig in op de baby-hype: It’s a Tory!
Als laatste nog een geheel off-topic filmpje van een Egyptische komiek die het Midden-Oosten uitlegt aan de BBC: Bassem Youssef’s guide to the Middle East.
Sources of pictures: Miliband — Department of Energy; Cameron — Toms Norde, Valsts kanceleja
Nou, het is dus een prinsesje! Gefeliciteerd, UK!