De weken vliegen weer voorbij. Deze week was er een zonder regen, waardoor ik elke avond met mijn gietertje de tulpen en de wannabe moestuin stond te begieten. Maar vandaag heeft moedertje Natuur het voor mij gedaan, wel zo makkelijk. Ik heb mij ook gemengd in het gevecht tegen de paardenbloemen in het gras. Als ingeburgerde Britten hebben wij natuurlijk een prachtig gazon in de achtertuin, slechts ontsierd door mos, onkruid en de incidentele kattendrol. Het onderhoud ervan is een dagtaak die aan niemand is toegewezen, maar ik ben wel van plan om de paardenbloemen in de kiem te smoren.
Ik las een interessante gedachte in het boek Sane New World van Ruby Wax, een komiek die schrijft over haar depressie (ja, echt). Het gaat erover hoe we wegrennen van de grote zingevingsvragen:
To compensate for this undercurrent of uselessness, we pretend we’re all terribly important and that we have something to bring to the world.
Ze heeft het dan over Twitter, wat mij deed denken aan deze videoclip (alternatieve link hier) van Stromae. Ik heb geen Facebook of Twitter, maar wel een weblog en een gevoel dat ik met mijn leven iets moet verbeteren aan de wereld. Maar waarom vind ik dat eigenlijk zo vanzelfsprekend? Gaat er iets mis als ik gewoon leef, een beetje werk en de plantjes water geef, en zo gelukkig ben? Ik ben er nog niet uit. Wax beschrijft nog een verschijnsel dat voor mij herkenbaar is:
When I have a day off and wake up, I jolt up from the pillow, panicking that I may have nothing of importance to do. Maybe this is why I, and people I know like me, have to keep busy compiling and endless ‘Things to Do’ list.
… we have sped up to such a frenzy of things ’to do’, we make ourselves ill just to avoid having to look inside and see that we might not have any point at all. So who is ultimately the winner? The busy, running people? Or maybe it’s someone who sits on a rock and fishes all day or someone who has the time to feel the breeze on his face?
Ze gaat ook in op de vraag hoeveel informatie onze hersenen aankunnen. Zijn we bestand tegen de constante stroom van nieuws, e‑mails en tweets die we 24 uur per dag over ons heen krijgen? En wat heeft het voor zin dat ik weet van de aardbeving in Nepal? Het is mooi dat de mensheid nu zo met elkaar verbonden is, en waar het kan moeten we elkaar helpen — maar het is duidelijk dat we niet betrokken kunnen raken bij alles wat er misgaat in de wereld. Tegelijk weten we er wel van. Een letterlijk hartverscheurende situatie, waar ik afwisselend hopeloos en afgestompt van raak.
Toen ik net begon met mijn huidige baan, werd ik zo doorgedraaid van de hele dag op de computer dat ik besloot om door de week thuis niets op de laptop te doen. We keken daar wel altijd series op, en langzamerhand is mijn voornemen een beetje verwaterd. Ik kan er nu natuurlijk ook beter tegen. Maar misschien ga ik de regel weer eens wat consequenter toepassen. Dan heb ik meer tijd om mijn boeken uit te lezen. En om paardenbloemen te plukken in de achtertuin.
Ben wel benieuwd naar het liedje van Stromae… Maar kan de link niet openen. Kun je ‘m hier kopieren of nog sturen?
Misschien dat je deze wel kunt zien: op Joop.nl of op nu.nl
Ey zus,
Herkenbaar! precies het goede moment, deze blogpost. Gister is namelijk mijn proefperiode van 2 maanden facebook ingegaan. Ik ben heel benieuwd wat het voor effect op mijn manier van leven heeft.
Tot snel!
Jen
Goed idee van die boeken lezen en paardenbloemen plukken (in die volgorde). Gelijk mee beginnen. Ik weet nog een mooi en interessant boek voor je. “The improbability principle. Why coincidences, miracles and rare events happen every day” van David Hand.
Succes met je grasveld(je).