Inmiddels hebben we de maan al drie keer rond zien worden in Madagascar. Ik ben de malaria voorbij, wat me zeer gelukkig maakt. We zijn nu hard op weg naar de vierde volle maan, and beyond. Naar een mooie afronding van ons onderzoek en een beter begrip van de wereld. Ja, voor ons zijn triviale zaken als een leukere baan, een groter huis of een nieuw behangetje niet de moeite van het nastreven waard. Ons leven kent momenteel maar één zwaartepunt: De Wetenschap.
Ik pak er even een Wetenschappelijk Feit bij, te herkennen aan de raadselachtige aanduiding tussen haakjes aan het einde van de zin: Het landschap in de tropen bestaat voor meer dan 20% uit steile hellingen en meer dan 10% van het totale aantal ‘armen’ dat onze planeet telt, woont in die gebieden (Shaxson, 1999). Hm, blijkbaar vereist het bedrijven van wetenschap ook een behoorlijke mate van abstract denken. Mij schiet althans niet direct een conclusie te binnen als ik dit lees. Behalve dan dat de andere 90% van de arme mensen blijkbaar op minder steile hellingen woont, of zoals wij in Nederland in een delta.
Uiteindelijk is het nergens makkelijk om te overleven met weinig geld en weinig middelen om je te beschermen tegen de willekeur van de wereldeconomie, de overheid of de natuur. En overleven is toch een beetje wat we met z’n allen doen. Juist de mensen die daar dagelijks veel energie in stoppen, hebben waarschijnlijk weinig boodschap aan de theorieën en modellen die op de universiteit worden ontwikkeld. En dan heb ik het nog over de toegepaste wetenschap zoals we die in Wageningen bedrijven, in alle opzichten down-to-earth.
Naar mijn persoonlijke ervaringen lijkt De Wetenschap, het prachtige gebouw waar eeuwenlang aan gewerkt is, vooral te bestaan uit de mogelijke en onmogelijke functies van Microsoft Office Excel. Nu het laatste restje vertrouwen in het menselijk vermogen tot produceren van kennis is verdampt, is het de beurt aan de computers. Het wachten is op het volgende project van de constructivisten : Hoe weten we of onze computers objectief hun berekeningen uitvoeren? Wie weet welke belangen een laptop van IBM heeft bij de uitkomsten van ons onderzoek. Ik kan er natuurlijk een hoop bedenken, maar ik heb liever dat u dat zelf invult.
En zo sterft de vooruitgangsgedachte een stille dood. De wereld begrijpen? Welke wereld bedoelt u precies en lijkt het woord ‘begrijpen’ niet erg op ‘grijpen’ dan wel koloniseren? Het wetenschappelijke bedrijf heeft de wereld zeker veranderd, lang niet altijd ten positieve. Goochelen met cijfertjes, dat is ons nog overgebleven. Een uit de hand gelopen hobby van Euclides en consorten. Bill Gates is er wel bij gevaren, en het malaria-onderzoek ook een beetje.
Tja, wat wij hier dan nog doen is mij ook een raadsel. Gelukkig hebben we bijna vakantie, 1 week na de vierde volle maan. Als u de datum echt wilt weten, is die rekensom voor u.
Als de stelling “er is niets nieuws onder de zon“waar is dan is het onmogelijk om kennis te produceren.… Als je zoekt zul je vinden… Leven, waarheid, een nieuw huis, auto, bank, maar ook kennis,
Dankbaar dat je weer beter bent:ik denk dat er veel voor je gebeden is..Hoop dat de verloren krachten weer terugkomen in jullie vakantie..Lieve groeten, Oma
Gelukkig dat je weer beter bent! En kom op: vooruitgang van de wetenschap is niet alleen afhankelijk van grote sprongen,maar ook van veel klein noest werk!