2015 wordt een heel leuk en spannend jaar. De Verenigde Naties (wij allemaal dus) gaan weer om de tafel om ontwikkelingsdoelen vast te stellen. Kent u de Millennium Development Goals nog? De logootjes hieronder laten vast wel een belletje rinkelen. Jarenlang was dit de kapstok van het ontwikkelingswerk. Maar bij een doel hoort natuurlijk ook een deadline, en die datum hebben we nu bereikt. Het is 2015, en de balans wordt opgemaakt: Hoe hebben we gescoord en welke nieuwe doelen kunnen we stellen?

Millennium Development Goals
Het laatste MDG rapport is niet onverdeeld positief. Dat was misschien ook te verwachten, als het eerste doel al luidt “Uitbanning van extreme armoede en honger”. De armoedecijfers zijn gehalveerd, en ook op de andere doelen is vooruitgang geboekt. Maar de resultaten zijn ongelijk verdeeld over de wereld. In 2010 woonde een derde van de extreem arme mensen in India. Een derde! De overweldigende meerderheid van arme mensen woont in Zuid-Azie en Sub-Sahara Afrika.
Tegenover deze cijfers kunnen de MDGs overkomen als te optimistisch en simplistisch. Maar het opstellen van zulke grootschalige doelen is in feite onvermijdelijk. Het komt voort uit het besef dat onze samenleving, onze menselijke familie, onherroepelijk met elkaar verbonden is. Door de globale economie, migratie, internet, etcetera. Bovendien leven we op dezelfde planeet en hebben we last van elkaars milieuvervuiling. Nadenken over doelen is een manier om mensen bij elkaar te krijgen. Regeringsleiders, bedrijven, academici, en nu voor het eerst op deze schaal ook de ‘gewone’ mensen. Een uitkomst hiervan is bijvoorbeeld het rapport A million voices: The world we want.
Wat dit jaar zo bijzonder maakt, is dat dit proces in september wordt afgerond, en dat er dan nieuwe doelen zullen zijn: De Sustainable Development Goals. Ban Ki-moon heeft het jaar ingeluid met een publicatie. Dit zijn een aantal thema’s die mij hierin opvielen:
Klimaatverandering. De mensen die het zwaarst getroffen worden door klimaatverandering wonen in ontwikkelingslanden. Kijk bijvoorbeeld maar naar Malawi, waar na twee jaren droogte nu zware overstromingen zijn. Dit is een probleem waar wereldwijde samenwerking de enige weg vooruit is.
Waardigheid. Ontwikkeling is voor iedereen. Een doel is pas bereikt als het bereikt is voor alle groepen in de samenleving. Dit betekent dat er niet gediscrimineerd wordt op dingen als geslacht, handicaps of ethniciteit.
Data revolutie. De mogelijkheden om data te verzamelen, analyseren en presenteren worden steeds groter. Hier wordt al veel gebruik van gemaakt door ontwikkelingsorganisaties. Als de data ook openlijk toegankelijk is, leidt het tot meer transparantie en verantwoording over de voortgang van de doelen.
In het voorstel van de Open Werkgroep staan maar liefst 17 Sustainable Development Goals. Daar kunnen we wel weer 15 jaar mee vooruit!
P.S: Een voorbeeld van een ontwikkelingsthema dat nu voor Nederland heel actueel is, is migratie. Ik denk dat de EO-serie van deze week wat dat betreft heel interessant is.
Heel goed zussie! Je hebt weer een kernpunt te pakken. ik ben heel benieuwd wat de nieuwe doelen zullen zijn en hoe wij daar allemaal een rol in mogen spelen.