We beginnen bijna aan onze laatste maand in Madagascar. Tegen zijn gewoonte in ziet Freddy er wel naar uit om weg te gaan. Het veldwerk verdient de kwalificatie ‘weerbarstig’: Door de regen is transport moeilijk, en zijn de boeren altijd aan het werk in de rijstvelden. En Freddy is nu aan de antibiotica voor ontstoken wondjes aan zijn voeten. Maar natuurlijk is er nog genoeg om van te genieten. Zelf houd ik het prima uit, zolang er internet is en ik iets te doen heb. Ik werk nu aan een web design opdracht.
Nu de persoonlijke informatie gedeeld is (het zwakke punt van deze weblog) ga ik het verder alleen nog over politiek hebben. In het algemeen volgen wij hier niets, dus ik heb nu wat nieuwsberichten op internet doorgelezen over de verkiezingen van vorige maand. De presidents- en parlementsverkiezingen werden tegelijk gehouden. Deze waren voor het laatst in respectievelijk 2006 en 2007; voordat Rajoelina in 2009 Marc Ravalomanana dwong om af te treden. Met die coup is Madagascar uit de regionale organisaties gezet (AU en SADC), en heeft het bijna alle begrotingssteun verloren van bijvoorbeeld de VS. Hierdoor kwam het land in een zware economische crisis, die nu dus al 5 jaar duurt.
De opkomst was dit jaar erg laag; iets meer dan 50%. Een teken van weinig vertrouwen in de politiek. Het ging bij de presidentsverkiezingen om de tweede ronde, die werd uitgevochten tussen twee personen: Jean Louis Robinson, gesteund door Marc Ravalomanana; en Hery Rajaonarimampianina (aangeduid als ‘Hery’), gesteund door de huidige president Rajoelina. Hery was de afgelopen 4 jaar minister van economische zaken. Hij heeft de verkiezingen nipt gewonnen met 53,5% en is afgelopen weekend gehuldigd als president. Waarschijnlijk wordt Rajoelina eerste minister, dat hangt af van het aantal parlementszetels dat zijn partij zal krijgen. Dat kennen we van Poetin – Medvedev – Poetin in Rusland.
Robinson heeft zich nog niet bij de uitslag neergelegd, claimt fraude en eist hertelling. Ondanks dat was hij wel aanwezig bij de inauguratie. Het verloop van deze ruzie zal nu bepalen of deze verkiezingen een positieve verandering hebben gebracht. De internationale waarnemers hebben de verkiezingen goedgekeurd. Als het vredig wordt afgerond, is de kans groot dat Madagascar weer mag toetreden tot de regionale organisaties. Erkenning in het buitenland betekent begrotingssteun, en die heeft de overheid hard nodig om de economie weer op gang te krijgen.
Wat een lange achternamen, dat lijkt me moeilijk kiezen. Succes in de laatste maand!
Dank voor de info
Misschien is een stukje op mijn web over Madagascar gepast in verband met de terugkeer bij de regionale org?
Klopt het nieuws echt dat de AU en SADC Madagascar terug accepteren als lidstaat? En wat met de Indian Ocean Commission?
Groeten van Karel
In elk geval zijn de verkiezingen goedgekeurd, met grote regionale en internationale consequenties. We hopen en bidden dat het verdere proces vredig verloopt. Sterkte met de laatste loodjes van jullie zelf!