Na een periode van gevarieerd eten tijdens de vakantie en in Tana, zijn we nu weer aangewezen op wat het dorpje ons te bieden heeft. Er is al een paar dagen geen brood verkrijgbaar; een teken dat de weg naar Ambat intussen erg heeft te lijden onder de regentijd. Freddy zou vandaag met de auto die kant opgaan maar dat is niet doorgegaan omdat het te nat is. Gelukkig hebben we allerlei blikvoer en broodbeleg meegenomen uit Tana. En er blijft genoeg over wat we wel kunnen kopen. Boontjes, tomaten, uien, mango’s, en rijst natuurlijk. Met eieren, meel en melk weten we een goede lunch in elkaar te draaien.
Oxfam heeft deze week resultaten gepubliceerd van hun onderzoek “Good Enough to Eat”. Ze combineren hierin cijfers over verschillende aspecten van voedsel: Eten mensen genoeg, kunnen ze het betalen, hoe is de kwaliteit en hoe staat het met diabetes en obesitas? Het land dat hier als beste uitkomt is Nederland. Dat is natuurlijk reden genoeg om het even te vermelden. Maar met mijn maagje gevuld met pannenkoeken en uitkijkend op het maïsveldje van de buren vraag ik me ook af hoe Madagascar scoort.
Om te beginnen bij ‘genoeg te eten’ – gemeten met de percentages ondervoeding en kinderen met ondergewicht – hier bungelt Madagascar op de twee na laatste plek. Ruim een derde van de kinderen in het land heeft ondergewicht. Als het gaat om de kwaliteit van het voedsel scoort Madagascar zelfs als laagste in het onderzoek. Mensen eten vooral granen met weinig nutriënten (rijst) en wortelgewassen (cassave). In het algemeen is te stellen dat dit samenhangt met hoge voedselprijzen. Vooral in landen in Sub Sahara Afrika is de prijs van het voedsel hoog in vergelijking met andere producten en diensten. De beroerde positie van Madagascar zien wij niet dagelijks om ons heen. We zijn in een regio die veel rijst produceert en daardoor relatieve welvaart geniet.
In de conclusie geeft Oxfam de aanbeveling die we kennen van ontwikkelingsorganisaties en donoren: Investeren in kleinschalige landbouw in ontwikkelingslanden. Het woord investeren impliceert dat er winst geboekt kan worden, en er wordt dan gedacht aan hogere productie en toegang tot de markt. De realiteit laat echter vaak zien dat investeringen in nieuwe technieken niet zomaar leiden tot een veranderde praktijk. Dit is deel van Freddy’s onderzoek naar de adoptie van Conservation Agriculture, een techniek die helpt bij de aanpassing aan klimaatverandering. Hij kijkt naar de processen van voorlichting en de manieren waarop boeren keuzes maken.
De overgrote meerderheid van de Afrikaanse bevolking verdient zijn brood met kleinschalige (subsistence) landbouw. De kansen en keuzes van deze mensen bepalen de toekomst, voor henzelf, voor de steden, en voor de natuurlijke omgeving. Wij proberen hier meer over te leren. Daarvoor zit er soms niets anders op dan onze nummer 1 positie tijdelijk op een laag pitje te zetten…
Te gekke vloer!
Wow mooie fotos!