Een klein hondje scharrelt rond op het boerenerf, niet bepaald weldoorvoed en een licht smekende blik in zijn oogjes. De wachttijd voor het volgende interview geeft mij de gelegenheid om er een gedachte aan te wijden. Want eigenlijk heeft het iets absurds: het beestje is gewoon geboren en heeft maar te leven, zonder dat hij daarvoor gekozen heeft. En dan is het nog een hondje, maar dit overkomt dagelijks zo’n 300.000 mensen. Op het eerste gezicht betekenen kinderen voor een samenleving vooral monden om te voeden. Dit is ook de grote angst van veel wetenschappers die nadenken over de toekomst. Zal de planeet de bevolkingsgroei nog verder kunnen ondersteunen?

Hij vraagt het zich af…
De persoon die zich aan onze ondervraging zal onderwerpen, arriveert. We gaan van start en horen onder andere dat hij hier is gaan wonen nadat hij gescheiden is van vrouw en gezin. Zijn huishouden bestaat uit 1 persoon, hij heeft weinig uitgaven en kan innovatief bezig zijn met landbouw en veeteelt. En alweer dringt zich de vraag aan mij op: Wat heeft het voor zin als mensen zichzelf opzadelen met een kinderschaar die tijd en geld opslurpt als water?
De theorieën op dergelijke schaal blijken vaak toch weinig gevoel te hebben voor de werkelijkheid. Ze getuigen bovendien van een geïndividualiseerd wereldbeeld. Als ik om me heen kijk, zie ik iets heel anders. De verbinding tussen familieleden is hier duidelijk aanwezig. Er is meer afhankelijkheid tussen de generaties. Mensen verkopen delen van hun bezit om de middelbare school en een beroepsopleiding voor hun kinderen te kunnen betalen. Dit is een flinke investering in het toekomstige inkomen van het gezin. Van deze zoons en dochters wordt dus heel wat verwacht, lekker vrijgevochten je eigen gang gaan is er niet bij. Het lijkt me dat zo’n situatie een heel andere lading zou geven aan mijn studie.
Tijdens de tijd in het dorpje zijn mijn vragen niet zozeer beantwoord als wel genuanceerd. In mijn verwende wereldje is het misschien niet zo duidelijk, maar de nieuwste generatie draagt steeds de zwaarste verantwoordelijkheid als het gaat om het vormgeven van de toekomst. Kinderen bieden niet slechts een mond om te voeden, maar vooral ook creativiteit en intelligentie om de wereld draaiend te houden. En, ik geef het toe, ze maken, net als hondjes, de wereld een stuk vrolijker en schattiger.
Lieve Maaike,
Eindelijk een teken van leven..bedankt !Ik vermoed dat je nog bezig bent met een brhoorlijke cultuurschok..heb geduld en neem in je op wat je kunt verwerken anders raakt de leiding verstopt.!!Hoe gaat het met Freddie ?hebben jullie elkaar al opgezocht ? Hoop dat je het redt en er met goede gedachten D.V. aan terug mag denken.
Lieve groeten, Oma
Ha Maaike,
We kregen je weblog door en dat maakte me nieuwsgierig.
Je beschrijving is niet alleen boeiend om te lezen maar geeft ook denkensstof en voor jezelf daar ook verrijkend denk ik.
Is het er ook zo warm?
Bij nons is het rond de 35 graden in de schaduw, in de zon komen we al rond de 46. Een middagpauze zou niet slecht zijn al komt het er niet altijd van. maar binnen in huis houdt je het langer vol.
Ik denk dat je merkt dat in nederland de dingen sneller geregeld zijn. Tenminste, dat is onze ervaring…
Met telefoon, met afspraken die je werkelijk afspraken kunt noemen..
Maar..geniet ervan en dan zul je later beseffen dat je weer een stuk levenservaring opgedaan hebt. Goed om verder te kijken.
Goed om naar boven te kijken…en toch te beamen dat God boven alle aardse dingen staat.
Het beste in alles, tante Ilse